yes..

2009-03-04 - 21:36:17 / Kategori: Dagar : )
Leila på landet har börjat älskar det man blir så sugen på att göra massa godheter och sommar så klart längtar.två saker jag fastna för riktigt mycket är rabarbersemifreddo och Jordgubbsmojito som definitivt kommer att provas i sommar längtar så :)


Rabarbersemifreddo

jam :)



Antal portioner: 10

Ingredienser

1 1 l färsk rabarber (cirka 5 långa stjälkar)
1 1 st färsk vaniljstång
4 4 dl strösocker
0.5 0.5 dl vatten
4 4 st ekologiska ägg
3 3 dl vispgrädde
3 3 dl tjock grekisk yoghurt
färska jordgubbar till servering

Tips


Leilas tips!
När man ska vispa en större mängd grädde kan man börja med att vispa hälften och när den börjat tjockna sedan under vispning hälla i resten av grädden i en tunn stråle. På det sättet går vispningen snabbare!

Bra att veta...
Semifreddo betyder halvfryst och är en italiensk uppfinning.
Det är ett genialt sätt att göra sin egen hemgjorda glass, om man inte har någon glassmaskin hemma!
Man måste vara noggrann med att vispen och bunken är torr och ren när man ska vispa upp äggvitorna. Annars blir det inget hårt skum. Man får heller inte ha någon gula i vitan. Gulan innehåller fett och med fett i vitan blir det inget skum.

Annons:


Gör så här

1. Skär den oskalade rabarbern i 2-3 cm stora bitar.

2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

3. Koka rabarber, urskrapad vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull, i cirka 30 minuter. Rabarbern ska koka sönder och få en simmig konsistens.

4. Låt kompotten svalna ordentligt i kyl, plocka ut vaniljstången.

5. Separera äggen utan att det kommer någon gula i vitan

6. Vispa äggulorna krämigt och vänd ihop dem med rabarberkompotten.

7. Rengör och torka visparna och vispa äggvitorna till ett vitt skum (i en torr och ren bunke).

8. Vispa grädden fluffigt och vänd ihop med yoghurten.

9. Blanda rabarberkompotten med gräddyoghurten och vänd försiktigt ner de uppvispade äggvitorna.

10. Häll smeten i en form och frys glassen i 3-4 timmar så att den är "halvfryst". Servera med skivade färska jordgubbar.




Jordgubbsmojito


jam jam

Antal portioner: 2

Ingredienser


4 4 dl färska jordgubbar
5 5 msk råsocker
5 5 kvistar färsk pepparmynta
1 1 st lime, saft
10 10 cl mörk rom
mycket krossad is
jordgubbar till garnering


Gör så här

1. Mosa jordgubbarna med råsocker, pepparmyntsblad och limesaft i en drinkshaker (med en muddlerpinne).

2. Tillsätt rom, massor av krossad is och skaka ordentligt. Häll upp drinken i två frysta glas och toppa med en jordgubbshalva.




Recept från: http://recept.nu

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

« Namn Kom ihåg mig?

« E-postadress: (publiceras ej)

« URL/Bloggadress

Kommentar:


Trackback
RSS 2.0